Aalto Haitek Toholammille

Tekniikka/Työelämä

Modernisoitua perinnerakentamista ja paljon muuta

Pari vuotta tyhjillään ollut runsaan 2 000 neliömetrin teollisuushalli Porkolan alueella siirtyy Aalto Haitek Oy:n omistukseen. Kauppa tulee kunnanvaltuuston käsittelyyn tammikuussa. Kunnanhallitus esittää kaupan hyväksymistä. Yritys ostaa myös tontin ja sillä olevan kuivaamon. Teollisuushalli on ollut puunjalostuksen käytössä ja Parkanosta Toholammille muuttava Aalto Haitek tukeutuu toiminnassaan vahvasti myös puuhun.

Yrityksen toimitusjohtaja Janne Honkala kuvailee Aalto Haitekia varsin monialaiseksi toimijaksi.

Toimitusjohtaja Janne Honkala uskoo, että yritykselle avautuu tulevaisuudessa monenlaisia mahdollisuuksia. Talorakentamisessa hän kuvailee toteutusta modernisoiduksi perinnerakentamiseksi.
– Me harjoitamme modernisoitua perinnerakentamista. Me rakennamme rossipohjalle, niin ala- ja yläpohja kuin seinätkin ovat umpipuuta. Rakentamisessa ei käytetä eristeitä, eikä asenneta koneellista ilmastointia, Honkala selvittää.
Aalto Haitek aloittaa ensi keväänä rakentamisen Helsingissä Huopalahden aseman alueella.

Aaltopuu on Janne Honkalan sedän, Tapani Honkalaninnovaatio.

– Idea on ollut jo vuosia, mutta se oli pitkään vain keksijän omassa käytössä. 

Aaltopuun kaupallistamiseksi perustettiin sittemmin yritys, jolla on suuria suunnitelmia aina ulkomaita myöten. Niistä Honkala ei halua vielä tässä vaiheessa puhua sen enempää.

Aalto Haitekin konseptia voidaan soveltaa hyvin eri mittakaavoissa lasten rakennuspalikoista teollisuushalleihin. Aaltopuun urat voidaan työstää myös kaareviin puihin tarkoitusta varten kehitetyn työstökoneen avulla. Tämä mahdollistaa myös siltojen toteuttamisen aaltopuusta. Koottava kaarisilta on hinnaltaan edullinen ja erittäin kantava. Kevyen rakenteen ansiosta tämä voidaan tarpeen vaatiessa myös purkaa ja siirtää toiseen käyttöpaikkaan, Honkala kuvailee rakentamista.

Aalto Haitek on toiminut Parkanossa ja uusia tiloja etsiessään yrittäjä yllättyi, kun peräti 61 kuntaa tarjoutui ottamaan yrityksen vastaan.

– Niiden joukossa oli myös Toholampi. Sijoittumispaikan osalta ei tarvinnut vetää kotiinpäin, toholampilaislähtöinen toimitusjohtaja Janne Honkala naurahtaa.

Hän kertoo tarjousten perusteella Toholammin valikoituneen neljänneksi tai viidenneksi listalla.

– Kyllä kunnanjohtaja Jukka Hillukkalan sitkeä työ nyt palkittiin. Kyllähän myös luottamushenkilöiden kanssa käydyt keskustelut olivat hyviä ja rakentavia, Honkala kiittelee.

Melkoista silmänruokaa. Aalto Haitek aloittaa keväällä tällaisten talojen rakentamisen Helsingissä Huopalahden aseman alueella.