Kotoa sai hyvät eväät elämään

Asuminen/Kaikki uutiset/Vapaa-aika

Toholampi ei lähde meistä

Marianne Välimaalla on paljon hyviä ja mukavia muistoja Toholammilta. Hän toteaa aivan alkajaisiksi, että lapsuus maaseudulla antoi hyviä eväitä tulevaan elämään.

– Elämä pienviljelijäperheessä oli monipuolista. 

Hän muistaa kuinka hän lapsena haaveili luistimista, ja hän myös sai ne.

– Isä sanoi, että kun teet navettatöitä sovitun ajan, niin hankitaan sinulle luistimet. Muistan, että olin viidennellä luokalla, kun sain pistää uudet luistimet jalkaan. Se oli hieno hetki. Tätä ennen olin jo päässyt kokeilemaan luistelua naapurin pojan hokkareilla.

Välimaat asuivat aluksi Härkänevantien alkupäässä ja siinä vaiheessa käytiin Sykäräisen koulussa. Kun perhe muutti Härkänevalle, koulupaikkakin muuttui saman tien.

– Alaluokat kävin Sykäräisessä ja yläluokat Härkänevalla. Luokkakoot olivat pieniä Härkänevalla. Samassa tilassa oli useamman luokan oppilaita. 

Marianne muistaa, että kesäaikaan Sykäräisestä kuljetettiin kerran viikossa lapsia linja-autolla kirkonkylässä Kerttulan kentällä. 

 Viiperin Risto ohjasi meitä urheilussa. Itse olin innostunut juoksusta, mutta kokeilin myös muita lajeja. Myöhemmin kävin myös Lahdessa urheiluseura Kalevan treeneissä. 

Vuonna 1981 Marianne osallistui Suomen kirjapainoalan kilpailuissa 3-otteluun ja ja voitto tuli. 

Lahdessa Marianne myös jatkoi opiskelua markkinoinnin ja mainonnan alalla. Vuonna 1991 hän perusti miehensä Rauno Bottaksen kanssa Tip Top Toimet siivousalan yrityksen. Kymmenen vuotta myöhemmin Marianne perusti Lahteen hautauspalveluyrityksen.

– Lahdessa on seitsemän alan yritystä. Lähdin siitä, että palvelun pitää olla hyvää. 

Tämä myös huomattiin. Vuonna 2013 Lahden Seudun Yrittäjänaiset palkitsivat hänet vuoden naisyrittäjänä.

Formulat ovat luonnollisesti vahvasti Marianne-äidin elämässä mukana. Hän on seuraavan kerran lähdössä Barcelonaan katsomaan paikan päälle kisoja äitienpäivän aikaan.

Ja palataanpa vielä Härkänevalle. 

Välimaan sisaruksia. Aaro (vasemmalta), Aulis (Valtterin pappa ja Mariannen isä), Anja Brandt, Aune Syri, Anneli Hukari ja hänen miehensä Seppo Hukari

– Kävin vielä monena kesänä Toholammilla sen jälkeen, kun olimme muuttaneet Lahteen. Yhteyksiä sukulaisten kanssa hoidetaan nykytavan mukaan viesteillä, sähköposteilla ja kännykällä. 

Mariannen perhe oli mukana myös Härkänevan 50-vuotisjuhlassa 1990-luvun alussa. 

– Me tulimme lasten kanssa Härkänevalle jo pari päivää ennen varsinaista juhlapäivää. Lapset, Valtteri ja Laura, tykkäsivät polskutella vesisaavissa ja kun otin Valtterilta paidan pois, selässä näkyi vesirokko. Juhlassakin toki vielä olimme, mutta hän oli vaunuissa ja nukkui. Taisimme lähteä kotimatkalle vähän kesken juhlan, Marianne muistelee.

Marianne Välimaan edesmenneen isän sisaruksista ovat vielä elossa Anneli Hukari ja Aaro Välimaa. He asuvat Toholammilla. Anneli Hukari sanoo, että kyllä formuloita seurataan tarkasti. 

– Kaikki ajot katsotaan suorana ja luetaan vielä lehdistäkin. Kun Valtteria nyt seuraa, huomaa, että hän on perinyt pohjalaisuutta. Aulis eli sitä aikakautta, kun peltoa raivattiin ja työt tehtiin hevospelissä. Hän oli sotaveteraani ja haavoittui, josta jäi kipuja. Aulis oli myös lapsirakas ja ystävällinen kaikissa toimissaan. Valtteri muistuttaa luonteeltaan hyvin paljon Aulis-pappaa, Anneli kertoo.

Oili Korkiakangas oli puolestaan yksi Marianne Välimaan koulukavereista Härkänevalla.

– Muistan, että Marianne oli koulussa hyvä ja myös fiksu. Koulun ulkopuolellakin olimme paljon yhdessä. Poikien kanssa olimme kukkotappelua. 

Oili muistaa hyvin, kun hän sai Mariannelta syntymäpäivälahjaksi tukkanäpsyt ja purukumipakkauksen. 

– Se oli minun ensimmäisiä syntymäpäivälahjojani. Se tuntui todella mukavalta.

Emilia Bottas ja Anneli Hukari
Anneli Hukari ja Valtterin vaimo Emilia.
Matti Hukari kummipoikansa Valtterin kanssa kisapaikalla.

Uusimmat aihealueella Asuminen

Apua on tarvittu

Toholampi järjesti itse palvelut terveyskeskukseen Soite oli sulkemassa Toholammin terveyskeskuksen ovet heinäkuun
Siirry Alkuun