Ilkka Piispanen

Lestijoki 14.11.2019: Tätä menoa homma räjähtää käsiin

Kaikki uutiset/Politiikka

Maakunnassa ollaan kurkkua myöten täynnä Soiten teatteria

Toholammin kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Piispanen sanoo, että jos Soiten johtamistapa jatkuu nykyisenkaltaisena, se tietää varmasti sen hajoamista. Hän muistuttaa, että jo Soitea perustettaessa on tullut paha valuvika, kun Kokkolalle muodostettiin sekä hallitukseen että valtuustoon määräenemmistö. Perussopimusta täytyy ehdottomasti näiltä osin muuttaa.

– On selvää, että kuntien on täytynyt pohtia nykymenoa vakavasti ja suunnitella toimenpiteitä Soiten hajoamisen varalle. Asiallista on ollut myös pohtia, voiko Soiten hajoaminen uhata maakunnan olemassaoloa.

Ihmisten mielissä terveydenhoito on tietysti tärkeällä sijalla. Etenkään tänä päivänä se ei ole mikään ihme. Maaseudun ihmisillä on huoli siitä, kuinka terveydenhoito onnistuu silloin, kun apua tarvitaan.

Johdon päätöksiin sisältyy geopolitiikkaa

Toholammin kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Piispanen toimii myös Soiten tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Hän täräyttää kaunistelematta, että esimerkiksi Soiten virkamiesjohdon päätöksiin sisältyy aimo annos geopolitiikkaa. Se kertoo tilanteesta paljon.

– Häviäjinä ovat pienimmät jäsenkunnat, kun palveluja keskitetään. Yleisönosastokirjoituksissa tästä on kannettu huolta.

Piispanen on selvästi suivaantunut kokkolakeskeisen Soiten linjaan. Hän kiittelee jokin aika sitten lukemaansa yleisöosastokirjoitusta, jossa ullavalainen Minna Jääskä lähestyi asiaa maaseudun ihmisen näkökulmasta. Piispanen jakaa täysin kirjoittajan huolen.

– Varmasti monilla eri tahoilla on viime aikoina keskusteltu ja arvioitu Soiten tilannetta, muuallakin kuin Kokkolassa pidetyissä virallisissa ja epävirallisissa palavereissa.

– Tilannehan on ollut sellainen, että raha on kyllä Soitelle kelvannut, mutta ei palvelujen tuottaminen, ei ainakaan riittävissä määrin, puheenjohtaja Ilkka Piispanen toteaa.

Hän huomauttaa, että kustannukset ovat nousseet vuosi vuoden perään ja samaan tahtiin palvelutaso on huonontunut. Runsaan vuoden aikana henkilökunta on kasvanut 150:llä. Se tiesi 6 miljoonan euron lisämenoja.

– Tämä yhtälö ei toimi. Soitea perustettaessa yhteinen ymmärrys oli, että maksaja määrittää palvelutason ja myös huolehtii kustannuksista aiheuttamisperiaatteen mukaisesti, Piispanen muistuttaa.

Hän ihmettelee myös sitä, että maakuntalehti on ollut Soiten asioista uutisoidessaan, karrikoidusti sanoen, yksipuolinen ja Soiten johdon vietävänä.

– Maakunnallinen ulottuvuus asioissa on jäänyt usein huomioimatta.

Hypake kummajainen omassa sarjassaan

Kokkolan kaupungilla on ollut suunnitteilla useiden vuosien ajan terveyskeskuksen rakentaminen. Rakentamisen lykkääntymisen yhtenä merkittävimpänä syynä lienee investoinnin kalleus. Kun, Kokkolan kaupunki ei saanut rakentamispäätöstä tehtyä, Soite otti ohjat käsiinsä. Viimeisimmän tiedon mukaan investointi on pitkälti yli 20 miljoonaa euroa. Terveyskeskus on laajentunut suunnittelupöydällä hyvinvointipalvelukeskukseksi, jonne on suunnitteilla tiloja myös keskussairaalasta siirrettäville toiminnoille. Suunnitelmien mukaan Hypake on ykkösvaihe, jota seuraa kakkosvaihe.

– Kuinka ollakaan, Soiten kokkolalaisenemmistöinen hallitus on päättänyt, että Hypakkeeseen tulee myös erikoissairaanhoidon tiloja. Tällä lisäyksellä maksajaksi saadaan myös muut jäsenkunnat. Keskussairaalasta siirretään toimintoja Hypakkeeseen, mutta suunnitelmissa ei kerrota, että mitä tyhjilleen jääville tiloille tehdään, Soiten tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ilkka Piispanen hämmästelee.

Täytyy kuitenkin tunnustaa tiettyjä faktoja. Soiten ympärillä on vahvoja toimijoita, jotka tuottavat samoja palveluja kuin se, ja Soite on näihin verrattuna sangen pieni toimija. Kasvuvaraa ja potentiaalisia asiakkaita ei ole määräänsä enempää.

– Pelkäänpä pahoin, että tavoitteet ulosmyynnin lisäämisestä eivät toteudu ja siksi tulisikin olla malttia uusien innovatiivisten ajatusten kanssa. Nämä, kun tuppaavat olemaan uusia kulueriä, tarkastuslautakuntaa johtava Piispanen puntaroi.

Hän muistuttaa, että Soiten lähtökohta oli toimia vuokralaisena, ei kiinteistöjen omistajana. Jos kokkolalaisenemmistöinen hallitus ja valtuusto päättävät rakentaa kaupungille Hypakkeen, niin eikö olisi reilua, että Soite yhdenvertaisen kohtelun mukaisesti lunastaisi jäsenkuntien omistamat sote-kiinteistöt.

Onko jotain jäänyt kertomatta?

Hypake- investoinnin yhteydessä ei ole tuotu ilmi, ei ainakaan kovin näyttävästi, että Soiten Kuntayhtymän konsernitilinpäätöksessä oleva velka jaetaan omistusosuuksien suhteessa jäsenkunnille. Piispanen sanoo, että yksinkertaisella laskutoimituksella tulos olisi se, että mikäli Hypake maksaisi 25 miljoonaa euroa, Toholampi esimerkiksi kirjaisi  4,074 % omistusosuudella summasta konsernilainoihin yli miljoona euroa.

Tämä tarkoittaa Toholammille ja myös muille jäsenkunnille sitä, että tällainen meno vaarantaisi ja pahimmillaan estäisi omat investoinnit. Myös kriisikuntakriteerit olisivat vaarassa täyttyä. Tosiasiallisesti Soite johtaa ja hallinnoi jo nyt 50 – 60 prosenttia kuntien määrärahoista.

– On täysin selvää, että Soiten ei voida antaa päätöksillään vaarantaa jäsenkuntien olemassaoloa. Jos Soite lähtee tälle tielle, se tarkoittaa sitä, että renki vie isäntää, Piispanen toteaa.

Palveluseteli auttaisi tässä tilanteessa

Piispanen sanoo, että välillä tässä on tullut jo Jytaakin ikävä. Se tuotti aikaisemmin jokilaaksojen terveydenhuoltopalvelut.

– Nyt kuitenkin täytyy huolehtia perussairaanhoidosta. Katsotaan sitten miten erikoissairaanhoidon palvelut jatkossa hoidetaan.

Piispanen myös huomauttaa, että tällä hetkellä on lääkäreitä enemmän kuin koskaan. Soiten puolella viiveet vastaanotolle ovat kuitenkin kasvaneet.

Toholampi ja monet muut maakunnan kunnat ovat esittäneet palvelusetelin käyttöönoton mahdollistamista niissä perusterveydenhuollon palveluissa, joihin Soite ei kykene, mutta se ei ole tätä mahdollistanut.

– Soite kuitenkin ostaa palvelua yksityisiltä muun muassa Kokkolaan. Jos Soite ei kykene tuottamaan palvelua, eikö sen tulisi silloin ottaa käyttöön vaihtoehtoisia tapoja, joilla turvattaisiin lähipalvelut yhdenvertaisesti. Etenkin, jos jäsenkunta on valmis maksamaan syntyvät kustannukset, Piispanen kysyy. Maltillisesti.

Järki käteen. Toholammin kunnanhallituksen ja Soiten tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ilkka Piispanen sanoo, että nyt on Soitessa korjaustoimenpiteiden aika. Hän näkee, että jos nyt ei korjausliikkeitä tehdä, seuraamukset saattavat vavisuttaa koko maakuntaa.

Jorma Rekonen

Uusimmat aihealueella Kaikki uutiset

Siirry Alkuun