Merkittävät investoinnit antoivat mahdollisuuksia

Kaikki uutiset/Työelämä

Maitokolmiolla takanaan voimakas kasvun vuosi

Toholampilaisen Osuuskunta Maitokolmion tuotanto ja liikevaihto kasvoivat viime vuonna jopa neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto nostaa esiin lukuja, jotka kertovat siitä, että talo otti tuottajiltaan maitoa vastaan yli 46 miljoonaa litraa. Kun määrää taas verrataan vuoteen 2016, se on runsaat miljoona litraa enemmän.

– Tämän määrän lisäksi me ostimme maitoa lähes 16 miljoonaa litraa muualta eli kaikkiaan tällä tontilla jalostettiin maitoa yli 60 miljoonaa litraa, toimitusjohtaja Murto-Koivisto lisää.

Hän sanoo, että vuonna 2016 tehty laajennus sekä koneiden ja tekniikan uudistaminen mahdollistivat näin voimakkaan toiminnan lisäyksen. Maitomäärän kehityksen kasvu oli 2,5 prosenttia, kun se koko valtakunnassa väheni noin prosentilla. Hyvään kehityksen Murto-Koivisto sanoo olevan lähtöisin myös tiloilta.

– Maidon hinta ei toki edelleenkään täytä kannattavuuden rajoja. Tuottavuutta on nyt haettu lisäämällä tehokkuutta ja laajentamalla toimintaa.

Maitokolmio maksoi tuottajille maidosta viime vuonna noin 18 miljoonaa euroa.

– Pystyimme nostamaan tuottajahintaa. Tältä osin suunta on oikea, mutta se on kovin hidas, toimitusjohtaja toteaa. 

Tälläkin hetkellä Lestijoen partaalla vastaanotettavan maidon määrä on 4-5 prosentin kasvuvauhdissa, kun määrää verrataan edellisvuoteen. Murto-Koivisto uskoo, että lisääntyvään maitomäärään yksi selitys on todennäköisesti viime kesän hyvät rehut, jotka tuottavat tulosta.

– Tämä on näkynyt maitomäärän kehityksessä viime syksystä alkaen, toimitusjohtaja huomauttaa.

Hän lisää, että alkutuotannossa on suunnitteilla tai tekeillä useita hankkeita, jotka koskevat laajennuksia ja robottihankkeita.

Toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto sanoo, että kuluttajat arvostavat puhtaita ja luonnonmukaisia tuotteita. Erityisesti proteiinivanukkaat ovat nousseet Maitokolmion menekkituotteiksi.

– Tietysti myös voin vienti viime vuoden puolella oli oma lukunsa, jossa maailman markkinahinnan turbulenssi näytteli omaa osaansa.

Maitokolmion valmistamat kauppojen merkkituotteet leviävät läpi koko valtakunnan eri keskusliikkeiden kanssa tehtävien kauppojen ansiosta.

Yrityksen työllistävä vaikutus on myös merkittävä. Se työllistää 90 henkilöä, ja liikevaihto lähentelee 50 miljoonaa euroa.

– Vaikka olemmekin kasvun uralla, emme tavoittele edellisvuoden kaltaista kasvua, Murto-Koivisto toteaa tyytyväisenä.

Murto-Koivisto tuli taloon vuonna 2002

Teuvalla syntynyt Juha Murto-Koivisto tuli Toholammille Maitokolmion johtoon vuonna 2002. Hän on maatilan poikia ja suuntasi opiskelunsa heti nuorena meijerialalle.

Hän muistaa hyvin kotitilan, jossa oli hänen lapsuudessaan kymmenkunta lypsävää.

– Nyt samalla tilalla on kahden robotin navetta, jossa tuotetaan luomumaitoa. Tila on veljenpojan hoidossa, Murto-Koivisto toteaa. 

Tuo esimerkki kuvaa hyvin sitä kehitystä, mikä maataloudessa on viime vuosikymmenien aikana tapahtunut.

Osuuskunta Maitokolmiolla on tällä hetkellä 110 tuottajaa, joista suurin osa eli lähes puolet on Toholammilta. Sieviläistuottajia on runsaat 30 ja Lestijärveltä maito lähtee 14 tilalta Maitokolmiolle jalostettavaksi. Lisäksi maitoa tulee Kannuksesta, Kokkolasta, Nivalasta, Kalajoelta ja Haapajärveltä.

Juha Murto-Koivisto
Kasvu-uralla. Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto sanoo, että talossa tehdyt merkittävät investoinnit ovat mahdollistaneet voimakkaan kehityksen.
Uudistunut Maitokolmio. Vuoden 2016 laajennus ja tekniikan uudistaminen ovat mahdollistaneet Maitokolmion kasvun.

Uusimmat aihealueella Kaikki uutiset

Siirry Alkuun