Siinä piti heti tehdä ”piruletit” ja kokeilla rajoja

Asuminen/Kaikki uutiset/Vapaa-aika

Valtterin sydän suli formuloille viidessä minuutissa

Lapsilla on unelmia. Ja pitääkin olla. Joskus vanhempana niitä kertaillaan ja muistellaan lähiporukassa hymyssä suin. Muutaman kymmenen vuoden kuluttua ne saattavat tuntua joskus hieman utopistisilta tai ainakin sen rajoja kutkuttavilta. Kun tämän tarinan päähenkilö kuuden vuoden iässä kartingia ensimmäistä kertaa kokeillessaan ilmoitti, että haluaa tulla formulakuskiksi, se haaveen ilmaisu sopii hieman huonosti edellä mainittuihin muistelojuttuihin. Siitä on tullut totta, johon päätökseen noin hurjat haaveet harvoin päätyvät. Se oli Valtteri Bottaksen unelma ja se toteutui. Me kuitenkin rohkenemme tässä antautua muistelojen tielle, sellaisten tosijuttujen. Etenkin siitä syystä, että Valtterin äidin, Marianne Välimaan, juuret ovat vahvasti Toholammilla. Kun Välimaan perhe: isä Aulis, äiti Helena ja viisi nuorinta lasta muuttivat vuonna 1971 Härkänevalta Lahteen, Marianne oli 13-vuotias.

– Bottaksen perheenä Laura-tyttären kanssa muutimme Lahdesta Nastolan Villähteelle vuonna 1988 ja Valtteri syntyi siellä.

Valtteri halusi ja sai heti lapsuudessaan hyvän kuvan varsin monesta urheilulajista, lähes kaikista mahdollisista.

– Lajikirjo oli todellakin laaja; maastojuoksua, jalkapalloa, jääkiekkoa, yleisurheilua, Marianne luettelee.

Hän muistaa, että sitten kerran Valtteri halusi lähteä uimaseuran harjoituksiin. Tietysti menimme, mutta toisella kerralla tapahtui niin, ettei poika siellä altaassa enää oikein viihtynytkään. Hän huusi, että lähdetään pois. Tämä on tylsä laji, kun ei tapahdu mitään, Marianne kertoo

Tuleva formulakuski.

Kun se oikea laji ei ollut uiminen, etsintä jatkui. Kartingrata ja kypärä päähän. Viiden minuutin kokeilun jälkeen peli oli selvä.

– Kun hän oli ajanut viitisen minuuttia, Valtterin sydän oli sulanut lajiin, Marianne sanoo.

Hän muistaa kuinka poika halusi heti kokeilla rajojaan auton ratissa.

– Hän veti piruletin (piruetin) ja halusi kiertää radan myös toisin päin ja sadekelikin piti kokeilla.

Äidin ja isän rooli selkiytyi Valtterin valinnan myötä. Sen jälkeen kierrettiin kartingratoja ja -kisoja.

Koko ajan mentiin eteenpäin. Tapahtui kehitystä. Viimein se vei ulkomaille, ensiksi Renault-sarjaa Euroopassa. Formula 3 -eurosarjaa Bottas ajoi ensi kertaa ART Grand Prix-tallissa vuonna 2009. Hän sijoittui kolmanneksi ja mies valittiin heti tuolloin vuoden tulokkaaksi. Hän voitti arvostetun Formula 3 Masters -kilpailun kahdesti peräkkäin eli vuosina 2009 ja 2010. Formula 3:n eurosarjassa mies ajoi ensimmäisen voittonsa heinäkuussa 2010.

Formula ykkösiin Valtteri pääsi tutustumaan samana vuonna, kun hänestä tuli Williamsin testikuljettaja. Kolme vuotta myöhemmin hän oli tallin kilpakuljettaja. Bottas solmi Williamsin kanssa vielä jatkosopimuksen marraskuussa 2016. Sopimus olisi kattanut myös kauden 2017, mutta Mercedes osti Bottaksen ulos Williamsilta. Tämä johti siihen, että Valtteri ajaa nyt Mercedeksen tallissa.

Ei pelota. Äiti-Marianne luottaa poikaansa auton ratissa.

Äiti tietysti seuraa pojan kilpailuja tiiviisti.

– Televisiosta kotona näkee kisat parhaiten. Marianne naurahtaa.

Hän on toki useammat kerrat ollut myös paikan päällä. Tuolloin tietysti pääsee mukaan aitoon tunnelmaan kisapaikalla ja pääsee ytimeen.

Tietysti tässä yhteydessä tulee mieleen yksi asia. Tunteeko äiti pelkoa, kun poika ajaa radalla. Siinä on nopeutta ja tiukkoja tilanteita.

– Luotan täysin Valtterin tekemisiin. Asioilla on aina tietty tarkoituksensa. Asiat etenevät niin kuin ne menevät, mutta pelkoa en tunne.

Formuloita seurataan maailmalla laajasti, mutta onpa toki Unkarin Hungaroringin radan katsomossa liehunut lakana, jossa on lukenut: Valtteri, terveiset Härkänevalta!

No, lopuksi täytyy tuo Valtterin kannanotto uimisesta ottaa tarkempaan käsittelyyn. Hän on saattanut joutua myöhemmin muotoilemaan näkemystään hieman toiseen sävyyn. Äiti-Mariannekin toteaa, että siitä on nyt kyllä aina joskus keskusteltu. Kannanoton jyrkkyyden hiomiseen saattaa olla syynä sekin, että Valtterin Emilia-vaimo on kunnostautunut uinnissa. Hän on edustanut Suomea kolmissa olympialaisissa. Lisäksi Emilialla on useita suomen mestaruuksia perhosuinnissa.

Jukka Pikkarainen, Emilian isä, on puolestaan haastanut vävynsä kilpaan, joka tietysti on käyty uima-altaassa.

Unelma on toteutunut. Valtteri Bottas löysi kuusivuotiaana oman lajinsa ja tulosta on tullut.
Terveiset Valtterille. Jukka Korkiakangas sai hienon synttärilahjan ja pääsi läheistensä kanssa mukaan formulatunnelmaan Unkarissa. Katsomossa oli tunnelmaa ja mukana oli viesti: Valtterille terveisiä Härkänevalta.

Uusimmat aihealueella Asuminen

Apua on tarvittu

Toholampi järjesti itse palvelut terveyskeskukseen Soite oli sulkemassa Toholammin terveyskeskuksen ovet heinäkuun
Siirry Alkuun