Toholammilla puhutaan terveellisestä ja kestävästä rakentamisesta

Asuminen/Kaikki uutiset/Työelämä

Ennen vanhaan rakennuksen piti kestää isältä pojalle

Ensi viikon perjantaina Toholammilla järjestetään mielenkiintoinen tilaisuus, jossa puhutaan terveellisestä ja kestävästä rakentamisesta. Tapahtuman järjestää Toholammille viime vuodenvaihteessa kotiutunut Aalto Haitek Oy:n toimitusjohtaja Janne Honkala.  Päivän vieraina ovat arkkitehdit Pekka SaatsiLars-Erik Mattila ja Ransu Helenius.

Mattila on todennut, että rakentamisessa pitäisi ottaa oppia perinteisistä rakennustavoista

– Muoviin käärittyjen teknisten rakenteiden sijaan pitäisi rakentaa hengittäviä eli kosteutta sitovia rakenteita. Normaali rakennus on nykyisin hyödyke, joka lyhyen elinkaarensa päässä heitetään pois. Ennen vanhaan luonnollinen ajattelutapa oli, että talon pitää kestää isältä pojalle. 1960-luvulla yleistynyt teollinen rakentaminen jyräsi kuitenkin perinteen ja alettiin puhua 35 – 40 vuoden käyttöiästä. 

Arkkitehti Saatsi on puolestaan ollut harmistunut siitä, että ekologinen rakentamistapa on virheellisesti yhdistetty sellaisiin käsitteisiin kuin passiivitalo tai nollaenergiatalo. Tässä tapauksessa kestävyys tarkoittaa asumisen madollisimman pientä energiankulutusta. Tähän pyritään paksuilla eristeillä, teknisesti monimutkaisilla rakenteilla ja koneellisella ilmanvaihdolla.

– Kun rakennetaan liian paksuja seiniä, kosteusriski kasvaa. Koneellinen ilmanvaihto voi puolestaan olla toimiva, mutta se edellyttää rakenteiden täydellistä tiiviyttä. Tällaisen rakennuksen vikasietokyky on nollassa, Saatsi huomauttaa.

Hän on sanonut, että tämä on vaarallista leikkiä ihmisten rahoilla ja terveydellä.

Aalto Haitek Oy:n toimitusjohtaja Janne Honkala toteaa, että he tarjoavat oman vaihtoehtonsa rakentamiseen. Yrityksen hallissa on esillä Käpy-mallin rakennus, joka on rakennettu 20 – 30 senttimetriä  ja 20 millimetriä paksuista ”palikoista”. Rakennukseen tulee tervattu paanukatto.

– Tässä on kantava lattia ja se voidaan  pystyttää suoraan esimerkiksi kierrepaalujen päälle, Honkala huomauttaa.

Aalto Haitek on saanut juuri luvat kolmen rakennuksen rakentamiseen Helsingin Huopalahteen. Toimitusjohtaja sanoo, että lisäksi kevät ja kesä tuovat paljon rakentamista joka liittyy loma-asumiseen. Hän näyttää kuvaa tyylikkäästä puusta rakennetusta pyöreästä pukukopista, jollaisia tulee Yyterin rantamaisemaan.

– Me rakennamme sinne myös pitkän laiturin, Honkala lisää.

Hän sanoo, että he haluavat tilaisuuden pistävän ihmisiä pohtimaan erinäisiä asioita, kun tekevät valintoja rakennusasioissa.

– Tietysti myös julkisia kiinteistöjä vaivaavat homeongelmat  nousevat päivän aikana esille. 

Honkala toivoo, että he pääsevät lähitulevaisuudessa keskustelemaan rakennuttajien kanssa esimerkiksi koulu- tai jonkun muun julkisen rakennuksen valmistamisesta.
Aalto Haitek Oy:n toimitusjohtaja Janne Honkala järjestää ensi viikon perjantaina tilaisuuden, jossa puhutaan terveellisestä ja kestävästä rakentamisesta. Taustalla nousemassa yrityksen omaa mallistoa oleva Käpy-mallin rakennus, joka tehdään ”pienistä palikoista.

Uusimmat aihealueella Asuminen

Apua on tarvittu

Toholampi järjesti itse palvelut terveyskeskukseen Soite oli sulkemassa Toholammin terveyskeskuksen ovet heinäkuun
Siirry Alkuun