Toholammin Härkänevalle rakentuu Suomea mullistava ekosysteemi

Kaikki uutiset/Tekniikka/Työelämä

60 miljoonan euron investointi tuo biovoimalan, lisää elintarviketeollisuutta, lannoitetehtaan, kaasupullottamon ja toistasataa työpaikkaa

Sotien jälkeen pika-asutustiloiksi raivatulla Härkänevan kylällä on lähes 150 teollista työpaikkaa. Suurimmat työllistäjät ovat Finn Spring ja Leader Snack Factory. Tulevan kahden vuoden aikana kylälle nousee biovoimala, joka kehittyessään tuottaa sähköä 60 Gwh eli on kokoluokassaan Suomen suurin. Biokaasupullottamo sijoittuu hankkeen myötä kylälle sekä tankkauspiste, joka tukee kaasuekosysteemiä. Tämän lisäksi tulee elintarviketeollisuutta, joka jalostaa erikoiskasveista kuten härkäpavusta, herneestä ja kaurasta ruokaa. Jäte käytetään luonnollisesti biovoimalan raaka-aineena. Biovoimalaitoksen jäte puolestaan hyödynnetään lannoitteena eli alueelle syntyy lannoitetehdas. Toteutusasteella olevat investoinnit ovat noin 60 miljoonaa euroa. Uusia työpaikkoja tulee toistasataa. Hankkeen rahoitus on kasassa. Myös tarkoitukseen sopiva ja riittävän iso maa-alue on löytynyt.

Kokonaisuutena voidaan puhua Suomea mullistavasta egosysteemistä. Yksi idean pääarkkitehdeistä on härkänevalainen Ilpo Wennström. Hänen tilallaan asumisessa ja maataloudessa tarvittava sähkö tulee jo nyt omasta biovoimalaitoksesta. Wennström on ollut kiinteästi mukana myös kehittämässä erikoiskasviljelyä. Tarkoitusta varten on perustettu osuuskunta, jota vetää toholampilainen Markus Virkkala.

Toteutusasteella olevan hankkeen eteen on tehnyt vahvasti töitä sipoolainen Growth & Innovation partner Janne Hakala, joka on muun muassa Leader Foodsin pääomistaja. Taustalta löytyy myös Harri Koponen, Clean Food Nordics:in perustajaosakas. Koponen on tunnettu kansainvälisen tason yritysjohtaja. Hän on toiminut muun muassa Soneran toimitusjohtajana.

Ilpo Wennström kiittelee Hakalan ja Koposen asennetta maaseutua kohtaan.

– He näkevät maaseudun mahdollisuutena. Näinä aikoina vastaavaa hyvin harvoin kuulee. Sävel yhteistyölle on syntynyt helposti. Itse hanketta on pyöritelty kolmisen vuotta.

Se, mitä Härkänevalle synnytetään, on uutta ja mullistavaa. Sen perustamisessa tarvitaan myös uutta ajattelutapaa. Kaikki kuitenkin sopii hyvin tämän päivän ajatusmaailmaan. Tämän egosysteemin luominen on uutta historiaa synnyttävää tekemistä, jolla on laajat vaikutukset jopa koko maatakin ajatellen.

Ihmiset haluavat vaalia saasteetonta ja puhdasta ilmaa sekä haluavat syödä puhdasta ruokaa. Biokaasu energiana istuu tähän myös erittäin hyvin.

– Me lähdemme siitä, että me itsekin haluamme elää ja toimia sen mukaisesti, mitä me nyt kaikki olemme yhdessä Härkänevalle toteuttamassa, Harri Koponen toteaa.

Kunnanjohtaja Jukka Hillukkala ottaa esille kunnanvaltuuston pari vuotta sitten hyväksymän Toholammin kuntastrategian. Kuinka ollakaan, sen kannessa lukee isosti Biolaakso – Toholampi. Siinä se on selkeästi sanottu. Kunnan maalaama visio on vahvistumassa.

Kunnanjohtaja tervehtii luonnollisesti ilolla eteen tullutta tilannetta.

Edessä on ainutkertainen tilaisuus

Viime vuoden lopulla perustetun Osuuskunta Herbs N63:n puheenjohtaja Markus Virkkala on innoissaan Härkänevalle tulevasta panostuksesta.

– Kyllähän me olemme ainutkertaisen tilanteen edessä. Tätä ei voi missään tapauksessa jättää käyttämättä. Kyllä minä uskon, että maanviljelijöitä lähtee toimintaan mukaan. Nythän ovat esillä härkäpapu, kaura ja herne, joista elintarvikkeita valmistettaisiin, Virkkala totesi.

Hän näki Härkänevan hankkeen kaikessa laajuudessaan koskettavan koko maakuntaa.

– Tämä on tietysti Toholammille hyvä juttu. Hanke tuo paljon uutta ja työllistää jo rakennusvaiheessa. Aikataulu on tiukka, joten pian alkaa tapahtua, osuuskunnan puheenjohtaja pohtii.

Hän kertoi, että he saavat lähitulevaisuudessa laskelmia siitä, minkälaisia määriä viljelyyn tarvitaan peltoalaa.

– Tässä saadaan osuuskunnan puitteissa olla mukana tekemässä uraa uurtavaa työtä. Edessä on varmasti haasteita, mutta sehän tuo työhön oman mielenkiintonsa. En ollenkaan epäile sitä, etteikö haasteeseen pystytä vastaamaan, Virkkala puntaroi.

Kova rutistus. Härkänevalle syntyy reippaan parin vuoden aikana toistasataa työpaikkaa. Kunnanjohtaja Jukka Hillukkala (vasemmalta), Leader Foodsin pääomistaja Janne Hakala, Clean Food Nordics:in perustajaosakas Harri Koponen (entinen Soneran toimitusjohtaja) ja toimitusjohtaja Ilpo Wennström sanovat, että työ jatkuu.

 

Haasteeseen vastataan. Osuuskunta Herbs N63:n puheenjohtaja Markus Virkkala on innoissaan Härkänevalle tulevasta panostuksesta.