Voisiko vaihtoehtona olla herne?

Kaikki uutiset/Työelämä

Herneenviljely on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana Suomessa peräti 67 prosentilla. Se on tärkeä valkuaisen lähde ja tuontisoijan korvaaja. Tänä vuonna hernesato on Suomessa 34 miljoonaa kiloa, kun A-Rehun Koskenkorvan tehdas pystyisi käyttämään sitä jo yksistään 30 miljoonaa kiloa. Asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila A-Rehusta sanoo, että he ovat valmiita ostamaan kaiken Suomessa viljeltävän herneen. A-Rehu on päättänyt luopua kokonaan tuontisoijasta, ja se osaltaan vauhdittaa tarvetta.

Keski-Pohjanmaalla hernettä viljellään vielä vähän eli sen osalta otetaan vasta ensiaskeleita. Etelä-Pohjanmaalla sitä vastoin viljelijöiden määrä on koko ajan lisääntymässä.

Marttila kertoo, että tänäkin vuonna herneestä on saatu jopa yli kuuden tonnin hehtaarisatoja.

– Me teemme aina viljelysopimuksen, joka takaa tällä hetkellä hinnaksi vähintään 200 euroa tonnilta ja sadon varman menekin.

Marttila kertoo, että uusi astronaute-lajike on osoittautunut parhaimmaksi viljelylajikkeeksi.

– Herne ei juurikaan tarvitse lannoitusta. Lisäksi se sitoo hyvin typpeä maaperään, joten seuraavana vuonna viljan lannoitustatarve on selvästi pienempi.

Viljanviljelyn kannattavuus on nyt heikolla tasolla. Valkuaiskasviominaisuus on Suomen ruokahuollon kannalta tärkeä asia. Täydennysvalkuaisen omavaraisuus on vain 15 prosenttia. Rehuherneen viljely on varteenotettava vaihtoehto, kun mietitään valkuaiskasvien viljelyä.

Toholammilla järjestetään perjantaina tilaisuus, jossa kerrotaan valkuaiskasvien viljelystä ja markkinoista. Tilaisuuden järjestävät A-Rehu ja ProAgria. Marttilan lisäksi tapahtumassa on mukana Pro Agrian Keski-Pohjanmaan asiantuntija Jouni Huhtala.

Jorma Rekonen

Herne on hyvä vaihtoehto. Viljelläänkö Toholammin pelloilla hernettä tulevaisuudessa tähän tapaan.