Yllätysvierailu Toholammille

Asuminen/Vapaa-aika

Joulupukki tapaa kunnan johtoa lauantaina

Toholammin Uutiset soitti vielä näin joulun alla Joulupukille Korvatunturille. Pukki ehti vaihtaa muutaman sanan puhelimessa, vaikka juuri nyt eletään hänen kannaltaan vuoden kiireisintä aikaa. Se huipentuu jouluaattoon, jolloin pukki lähtee omalle kierrokselleen.

Suomi on laaja maa, ja pukki joutuu käyttämään apulaisia, jotta kaikki kiltit lapset saavat lahjansa.

– Kyllä kaikki ovat olleet niin kilttejä, että pukki varmasti muistaa jokaista jonkinlaisella lahjalla. Taas on tullut niin paljon postia ja lahjatoiveita, että saa nähdä, että pystynkö kaikkien toiveet toteuttamaan.

Korvatunturin joulupukki on nyt tällä kertaa lähdössä pitkälle matkalle kotoaan. Hän sanoo starttaavansa jo lauantaina matkaan.

– Olen muorin kanssa seurannut säätiedotuksia tarkkaan ja nyt on aattona aivan selvästi porokeli. Kyllä minä pääsen tällä kertaa varmasti porolla liikkumaan. Monena aattona olen joutunut huristelemaan autolla. Tällä kertaa tuntuu mukavalta, kun näyttää siltä, että aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta pääsee porolla liikkumaan. Siinä palautuvat monet vanhat joulumuistot mieleen.

Joulupukki herkistyy ja muistelee yli 50 vuoden takaisia jouluja.

Silloin lapset saivat paljon sukkia, omenia, keinuhevosia ja puuautoja. Nyt näyttää lapsilla olevan päällimmäisiä lahjatoiveita älypuhelimet, tietokoneet ja kaikenlaiset pelit, kun olen heidän kirjeitään lueskellut.

Joulupukki paljastaa tässä vaiheessa yhden salaisuuden, jota hän ei ole vielä kertonut kenellekään. Hän tulee tapaamaan toholampilaisia.

– Minä ehdin matkani aikana käydä ehkä viidessätoista kodissa Toholammilla, joulupukki melkein kuiskaa puhelimeen.

Joulupukin ääni samalla vain madaltuu, kun hän kertoo tulevansa Lampille jo lauantaina. Hän suostuu lopulta paljastamaan tulonsa syynkin.

– Minä olen pyytänyt kunnanjohtaja Jukka Hillukkalalta audienssia. Siihen tulevat mukaan myös Esa Järvenoja, hänhän on sikäläisen kehitysyhtiön toimitusjohtaja, sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja Piispanen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ranta-Nilkku.

Pukin ääni katoaa, ja hän muuttaa saman tien puheenaihetta. Pukin todellinen syy Toholammille tuloon jo lauantaina jää kuulematta.

– Täällä Korvatunturilla on ainakin metriset lumihanget, ja lunta satelee parasta aikaa hiljalleen lisää.

Joulupukki sanoo matkaavansa vielä myöhään aattoiltana kotiin.

– Muori jää siivoilemaan, ja hän keittää minulle hyvän joulupuuron kotiin saapuessani. Sen jälkeen lämmitämme savusaunan ja uskon, että hän lähtee pesemään selkäni, Joulupukki haaveilee.

Nyt pukki haluaa lopettaa puhelun, ja hän toivottaa lopuksi kaikille hyvää ja rauhallista joulua.

Mutta, mutta… tonttuja vilisteli Toholammin keskustassa keskiviikkoiltana. He juoksivat kylätalon taakse ja kiersivät kunnantaloa. Kävivät kurkkaamassa muutaman lähikodin ikkunasta sisään. Ei kai siinä muu auttanut kuin mennä heidän puheilleen. Ja tilanne selvisi vähitellen. Kyse oli niin sanotuista turvatontuista, jotka olivat etukäteen tulleet tutustumaan Toholammin elämään. He raportoivat paikkakunnasta, näkemästään ja kuulemastaan, suoraan Joulupukin salaiseen numeroon Korvatunturille. Tämä tietää sitä, että jostain aivan erikoisesta on kyse Toholammin vierailulla. Mutta eivätpä avaudu turvatontutkaan kertomaan asiasta tämän enempää. Ei auta muuta kuin jäädä mielenkiinnolla odottamaan, että mitä tuleman pitää.

Joulupukki saapuu Toholammille jo lauantaina. Hänellä on salainen tapaaminen kunnan johdon kanssa.
Joulupukki kertoo piipahtaneensa muutama viikko sitten helikopterilla Toholammilla. Tuolloin hän vieraili eräässä yleisötilaisuudessa.